Stenalderkost og Paleo - opskriften på en usund og dyr kost
Stenalderkost eller paleokost er et nyt fænomen inden for kost og diæt. I korte træk handler det om, at nogle mener at de har fundet ud af, at vores gener slet ikke er "designet" til at indtage den føde vi gør i dag, men stort set ikke har udviklet sig siden stenalderen, hvorfor det vil være meget sundere at spise som stenaldermenneskene gjorde for 10.000 år siden.
Da jeg først hørte om det trak jeg på smilebåndet.
Da jeg satte mig ind i det tog jeg det seriøst.
Nu synes jeg bare det er enormt morsomt, hvad man kan få folk til at hoppe på (inklusiv mig selv).
Thomas Rode og andre der lever af at lave bøger med paleo-opskrifter og tjener penge på at sælge mad i Paleo-restaurenter, skal man ikke lytte på. Deres mål er kun at tjene penge - de er dybt utroværdige. Lyt til forskerne i stedet for - og kræv videnskabeligt bevis.
Hvad må man (ikke)?
Hvis du har gemt dig under en sten, og ikke fulgt ordentligt med, er her en hurtig opremsning af hvad man må, og ikke må spise i stenalderkost.
Hvad man ikke må spise: mælkeprodukter, brød, ris, korn, pasta, kartofler - ja stort set alt hvad der indeholder stivelse er forbudt.
Hvad man må spise: æg, kød, fedt og grøntsager.
Der findes så Paleo 1.0 og Paleo 2.0, hvilket er varianter indenfor samme diæt. I Paleo 2.0 er flere ting tilladt, end i Paleo 1.0.
Man får det bedre af stenalderkost
Jeg kender mange der har prøvet paleo/stenalderkost i en periode, og fortæller at de har meget mere energi, er mere friske, sover bedre og alverdens lyksaligheder. Jeg tror på dem! Sagen er nemlig den, at de fleste mennesker spiser forholdsvist usundt. En lille ændring i kosten - nemlig flere grøntsager og færre tomme kulhydrater - gør at blodsukkeret er langt mere stabilt. Et stabilt blodsukker er vejen til at føle sig frisk.
Insulin, glucose og kulhydrater
Der findes groft sagt 3 slags kulhydrater: frugtsukker/glucose (monosakkarider), raffineret sukker - snickers, slik og sodavand (disakkarider) og til sidst stivelse, pasta, ris, kartofler, grøntsager (polysakkarider).
Når man indtager kulhydrat bliver det omdannet til glucose (sukker) og kommer rundt i blodet. For at cellerne i kroppen kan optage glucosen og bruge det som brændstof, bliver der frigivet insulin, som sørger for at transportere glucosen ind i cellerne.
Mono- og disakkerider er meget lette for kroppen at optage, og derfor stiger glucosen i blodet meget hurtigt. Så frigives der store mængder insulin, som sørger for at glucosen bliver optaget i cellerne. Derved falder glucoseniveauet i blodet hurtigt. Det hedder lavt blodsukker, og med lavt blodsukker får man igen lyst til flere (hurtige) kulhydrater. Et ustabilt blodsukker gør at man føler sig træt (spørg bare en der har sukkersyge).
Polysakkarider er noget sværere for kroppen af nedbryde, så derfor bliver de nedbrudt (til glucose) over en længere periode, og derved frigives langsommere. Det gør at blodsukkeret ikke stiger så hurtigt - med et hurtigt fald og sultfølelse (og overspisning) til følge.
SÃ¥ jo hurtigere kulhydraterne optages i blodet, jo hurtigere falder blodsukkeret igen.
Fra sukkergris til grøntsag
For lige at opsummere.
Sukker fra slik, sodavand og lignende, optages som bekendt meget hurtigt, fordi de er monosakkarider - altså simple sukkermolekyler. I grøntsager er der også kulhydrat i form af polysakkarider, men de er meget komplicerede for kroppen af optage, og de frigives derfor langsomt.
Så når man spiser grøntsager holdes blodsukkeret stabilt, og man er ikke nær så sulten. Derfor er grøntsager gode. Pasta, ris, brød og kartofler indeholder mange kulhydrater, og de frigives som glucose relativt let i kroppen. Derfor skal man passe på med at få for meget af det. Men man skal altså have kulhydrater for at overleve.
Så når folk på stenalderkost siger at de får det bedre, er det simplethen fordi deres blodsukker er mere stabilt. Og det er jo rigtigt godt! Sagen er bare den, at man ikke behøver at forsøge, at leve som en hulemand, for at få et mere stabilt blodsukker.
Regler, systemer og religion
Nu er det bare sådan at vi i medierne bliver bombarderet med hvad man må og ikke må spise. Derudover fortæller kroppen os hvad vi har lyst til. Og så vil mange gerne slanke sig. Det kan være ret forvirrende at skulle spise sundt. Men så kom stenalderkosten - PALEOEN - nu er det let. Spis alt hvad du har lyst til af grøntsager, æg og olie, men hold dig fra korn, ris og kartofler. Det skal så bare krydres med lidt bluf omkring vores gener og stenaldermænd, og vupti, så har folk noget de kan forholde sig til. Noget de kan tro på - et system, som er let at følge.
Sagen er nemlig den, at stenaldermænd slet ikke levede af det, som paleo-folkene prøver at bilde os ind. For det første er der kæmpe forskel på hvad stenaldermænd i regnskoven spiste, og på hvad stenalderfolk på det skotske højland spiste. Alene det skyder hele ideen om stenalderkost ned - for stenalderkost, som den oprindeligt var, var ekstremt varieret alt efter hvilken verdensdel de boede i. F.eks. har vi her i norden et gen, der gør at vi kan nedbryde og optage mælk. Det har man ikke i andre dele af verden.
Dertil kommer at de grøntsager vi har i dag, er fremavlet af mennesker de sidste 200 år, og slet ikke ligner noget som der fandtes i stenalderen.
Høns dengang var meget små, og lagde kun ét æg én gang om måneden. Det ville være totalt umuligt at skaffe 3-4 æg til hver, hver dag.
Hvis de fik kød, var det små dyr som kaniner, mus, egern - og så spiste de det hele med indvolde og øjne, og ikke bare en filet.
Stenalderfolk spiste rent faktisk korn og andre frø.
Hvis du følger stenalderkosten vil du opleve, at det er relativt dyrt, det er svært at variere kosten og du vil komme til at længes efter brød, ris, pasta og kartofler. Derudover vil du højst sandsynligt være i kalorieunderskud og komme til at mangle essentielle næringsstoffer.
Sidst men ikke mindst, vil jeg da lige gøre opmærksom på, at stenalderfolks gennemsnitslevealder var mellem 35 og 40 år. God fornøjelse med diæten :)
Tag et kig på denne video - hvor du kan se mere om myterne om paleo/stenalderkost
Hun er helt fantastisk god til at forklare det, og det er tydeligt at hun ved hvad hun taler om - i modsætning til Thomas Rode og andre, der vil tjene penge på at lokke folk til at spise dårlig mad.
Her er der også en sjov artikel om paleokost
Seneste Artikler og Tests